Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čistý 3: Svrhnout či nesvrhnout Dóm? To je, oč tu běží, Julianna Baggottová: Oheň (Čistý 3)

Baggottová Julianna: Čistý 3 - Oheň

Čeští čtenáři se po dlouhé době konečně dočkali. Na pulty knihkupectví se dostal závěrečný díl postapokalyptické série Čistý, Oheň, která se u nás sice netěší moc velké přízni, ale přesto si své fanoušky našla. Nakladatelství Jota tak vsadilo na působivou obálku a líbivou anotaci. Druhý díl navíc zanechal spoustu nevyřešených otázek. Podaří se hrdinům svrhnout Dóm a získat tak dlouho očekávanou odplatu?

Po dramatických událostech Splynutí se situace naprosto změnila. Partridge se dostal zpět do Dómu. Po smrti svého otce se stal novým vůdcem Čistých a je jen na něm, zda pomůže svým přátelům a skoncuje tak s Dómem jednou provždy. Hlodá v něm ale pocit viny. Vyrovnat se musí i s láskou dvou žen – Lydou, která nosí jeho dítě, a Iralene, kterou zbožňuje lid. Mezi jeho vlastními lidmi ale není bezpečno a Partridge neví, komu může vlastně věřit.

Mimo zdi Dómu je situace obdobná. Pressia, Bradwell a El Capitan s Helmudem jsou na cestě za zničením Dómu. Chybí jim k tomu jen prostředek. Bradwell se stále neumí vyrovnat se svou novou podobou, kterou získal díky Pressie. Jejich láska je tak postavena těžké zkoušce. El Capitan je navíc zmítán mezi povinností a láskou k té samé dívce, kterou miluje i Bradwell. Před skupinou přátel ale stojí důležitější úkol – záchrana celého světa, který znali. Čistí totiž nehodlají hrát fér a začnou Nešťastníky mimo Dóm masakrovat po desítkách. Podaří se Pressii a spol. zasáhnout, než bude příliš pozdě?

Zaměřeno na postavy

Julianna Baggottová se do myslí svých čtenářů zapsala především díky propracovanému a zajímavému postapokalyptickému světu, který v sérii Čistý vytvořila. Odehrává se v něm i závěrečný díl trilogie, Oheň. Oproti popisnému Čistému a akcí nabitému Splynutí je Oheň něco mezi – je tu jak akce a napětí, tak i popisné pasáže. Děj se odehrává jak v Dómě, do kterého čtenáři nahlédnou díky Partridgovi a Lydě, tak i ve světě venku, a to díky El Capitanovi, Bradwellovi a Pressie. Spíše než na popis samotných splynutí (na která se autorka zaměřila v předešlých dílech), se čtenář seznamuje s historií Dómu a tomu, co se dělo před Explozemi. Nechybí ani pasáže věnující se genetice a vývoji lidských buněk.

Julianna Baggottová v pěti bodech

  1. Vyučuje na státní univerzitě na Floridě.
  2. Je spoluzakladatelkyní příspěvkové organizace Kids in Need – Books in Need.
  3. Je vdaná a má čtyři děti.
  4. Její knihy byly vydány ve více než padesáti jazycích.
  5. Své knihy publikuje i pod jmény N. E. Bode nebo Bridget Asher.

Kniha je stejně jako předchozí díly vyprávěna hned z několika pohledů – Partridge, Lydy, Pressie, Bradwella a El Capitana. Čtenář tak dostává komplexní pohled na celou situaci a může si lehce utvořit obrázek o tom, co se děje jak v Dómě, tak mimo něj. Oproti předchozím dílům se však některé postavy v Ohni chovají jinak, jako by prošly záhadnou proměnou, které samy nerozumí. Předchozí díly se tvářily lehce mlhavě ohledně děje a předstíraly, že právě on je tou nejdůležitější částí celé série. To je ale omyl. Oheň představuje postavy v úplně novém světě a ukazuje, že právě ony jsou tím nejdůležitějším. Příběh tak řeší spíše vztahy mezi aktéry a jejich vnitřní pohnutky a pocity. Partridge se vyrovnává s vinou z vraždy svého otce, Lyda se snaží popasovat s těhotenstvím a tím, čím se vlastně stala, a Pressia bojuje s city a milostným trojúhelníkem, do kterého se zapletla.

Otázky a odpovědi

Knihu zachraňuje to, že je velmi čtivá a kapitoly tak ubíhají jedna báseň. Jelikož se jedná o závěrečný díl, dalo by se čekat, že tu autorka zodpoví nejdůležitější otázky týkající se Cygnusu, Partridgovy minulosti, Pressiina pravého otce a toho, co se stane s hrdiny a Dómem v případě, že bude zničen. Jde o hořké zklamání. Jak již bylo řečeno, autorka se více zaměřila na vztahy a romantickou zápletku a konec nechala tak otevřený, jak jen mohla. Nevyřešila skoro žádnou z hlavních otázek, což se odrazilo i na celkovém vyznění knihy.

Otázkou tak zůstává, pro koho je kniha vlastně určena. Skalní fanoušci celé série toužící po odpovědích a po tom, jak to celé dopadne, by si Oheň rozhodně přečíst měli. Možná sice nenajdou ty odpovědi, po kterých toužili, ale alespoň se dozví, jak to dopadlo s Čistými. A když už nic jiného, Julianna Baggottová ví, jak psát a dokáže přitáhnout pozornost. Bohužel s obsahovou složkou už je to slabší.

  • Julianna Baggottová: Oheň (Čistý 3)
  • Jota, 2016
  • překlad: Naďa Funioková
  • obálka: René Senko
  • 438 stran, 378 Kč (v e-shopu Fantasye již za 340 Kč)
8. května 2016, Kateřina Kopišťová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Čistý 3 - Oheň

Čistý 3 - Oheň
378 Kč 340 Kč