Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cesty magie jsou nevyzpytatelné a tentokrát vedou hluboko pod zem, Ben Aaronovitch: Šepot podzemí (Peter Grant 3)

Aaronovitch Ben: Šepot v podzemí

Už je to nějaký ten pátek, co se k londýnské metropolitní policii konečně doneslo, že od druhé světové války magie přeci jen nemizí. A přestože se speciální policejní oddělení mezitím rozrostlo o dvě stě procent, pořád to ještě nestačí. Komisař Nightingale a jeho svěřenci zatím nemají ani ponětí, co všechno na ně číhá v anglické metropoli.

Když se v londýnském metru objeví mrtvola, má dopravní podnik vždycky radost. Zvlášť když se tak stane během předvánočního šílenství, kdy to vypadá, jako kdyby se do Londýna sjela půlka země. Jakmile se navíc prokáže spojitost násilného činu s magií, rozšíří se počet nadšených státních zaměstnanců o většinu lidí z oddělení vražd. Protože kde se poslední dobou objeví jen náznak nadpřirozena, tam to zavání katastrofou a zničeným majetkem.

Největším problémem je nedostatek kvalifikovaných „specialistů na zvláštní případy“ a až příliš mnoho prázdných míst na mapě záhad. Proto se Peter Grant, po opravdu dlouhé době první čarodějnický učen ve službách zákona, na výjezdech vždycky cítí jako Alenka za zrcadlem. S tím rozdílem, že v tomto neuvěřitelném světě na něj čeká opravdový temný mág, který už jednou dokázal policii pořádně zavařit. Peterovy výpravy do podzemních chodeb tak mohou přinést mnohem víc, než na co je sarkastický učedník připravený.

Ben Aaronovitch v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1964 v Londýně.
  2. Je synem bývalého úspěšného ekonoma Sama Aaronovitche.
  3. Má dva sourozence. Jeden je herec a druhý novinář.
  4. Jeho série o Peteru Grantovi se považuje za jednu z nejúspěšnějších městských fantasy.
  5. Napsal tři romány ze světa Doctora Who.

Stát se může cokoli, což vůbec neznamená, že se to všechno stane. Po vzoru předchozích dílů se nedá očekávat, že by autor své čtenáře topil v dějových kličkách a zvratech. Ačkoli nad speciálním policejním oddělením neustále visí hrozba nepřátelského čaroděje, příliš to v praxi neznamená. Snad jen to, že autor čas od času zařadí kapitolu, v níž připomene čarodějovu existenci. Nejčastěji tak činí prostřednictvím nějakého opuštěného útočiště plného démonských pastí. A zatímco temný mág se někde schovává a šetří se na nějaké nepříjemné překvapení, Nightingale likviduje nastražené pasti a jeho dva podřízení se snaží najít vraha z metra. Což jim vzhledem k neznalosti místní nadpřirozené komunity bude chvilku trvat. Jinými slovy, chce-li hlavní hrdina poznat vraha, musí se nejprve zorientovat ve městě, v němž se narodil a vyrostl.

Celá série by se prozatím dala popsat jako průvodce magickým Londýnem. A vlastně ani nevadí, že s nastoleným tempem (jedna kniha = jedno magické tajemství = jeden policejní případ) bude trvat ještě poměrně dlouho, než se autorovi podaří přesunout pozornost někam dál než za londýnská předměstí. Přestože čtenáře nic nenutí s knihou ponocovat a platit nedostatkem spánku za odpovědi na největší záhady zápletky, není ani tak jednoduché odložit tuto knihu nedočtenou. Střízlivé množství správně dávkovaných odkazů na současnou popkulturu spolu s Grantovým smyslem pro humor činí tento příběh dostatečně neodolatelným. A pak také trochu pomáhá počet stran, který dokazuje, že autor myslí i na ty čtenáře, kteří rádi čtou při cestách hromadnou dopravou. Jen je jasné, že dřív nebo později se slibovaný temný mág bude muset ukázat v celé své kráse.

  • Ben Aaronovitch: Šepot podzemí
  • Argo, 2016
  • Překlad: Milan Žáček
  • Obálka: Kateřina Bažantová
  • 280 stran, 289 Kč (v eshopu Fantasye již za 260 Kč)
3. února 2017, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Šepot podzemí

Šepot podzemí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 260 Kč