Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Cestovatelka – Čas se mění a s ním přichází i zkáza cestovatelů, Alexandra Brackenová: Cestovatelka (Pasažérka 2)

cestovatelka

Cesty Etty a Nicholase byly krutě rozděleny v dávném Damašku. Ze slečny Spencerové se nyní stal sirotek času, který je odkázán putovat osamoceně napříč časoprostorem neznámo kam. Naštěstí na osamělou, zraněnou dívku narazí někdo, kdo měl být již dávno mrtvý a nabídne jí pomocnou ruku. Jeho přičiněním potkává Herietta svého otce, Henryho Hemlocka – vůdce Trnů, odvěkého soka Cyruse Irwooda. Ten je připravený svou znovunalezenou dceru ochránit, ať to stojí, co to stojí.

Jenže nic není tak jednoduché, jak se zdá. Kola času se točí a bijí na poplach. Cestovatelé mezi sebou vyhlásili válku, válku, která nebude mít šťastný konec a dost možná přinese i obrovskou zkázu celému jejich pokolení. Jedinou šancí na ukončení pradávných šarvátek mezi rody je nalezení astrolábu, podivné věcičky, která umožňuje vytvářet průchody mezi stoletími.

Ovšem Etta není jediná, kdo by se jí chtěl zmocnit, pasou po ní totiž naprosto všichni. Ten, kdo ji získá, se stane pánem všeho tvorstva a bude si moci přizpůsobit časovou osu k obrazu svému. Sedmnáctiletá dívka tak bude muset svést tvrdý boj nejen s celým časoprostorem, ale především sama se sebou. Musí riskovat vše, co je jí drahé, včetně možnosti, že již nikdy nespatří svého milovaného Nika, aby zachránila celé lidské pokolení před nevídanou katastrofou.

Předchozí Pasažérka nabídla pouze lehký vhled do cestovatelské dimenze a ukázala, jak se věci mají. Samotného cestování a nových lokací si člověk bohužel moc neužil. Ano, pár jich bylo, ale historické detaily autorka zmínila jen letmo, jako by ji za pozornost ani moc nestály.

Naopak Cestovatelka, jak už ostatně sám název napovídá, všechny nedostatky prvního dílu s chutí vynahrazuje. Román zavede čtenáře například do Ruska za doby vlády posledního cara, do dávno zapomenutého Kartága či do Ria de Janeira v první polovině 19. století. Ke slovu se dostane dokonce i Praha za doby alchymistů, a to nejen jednou. Takže o krásy století minulých rozhodně nebude nouze, pokud k tomu přidáte i nádherné popisné pasáže a skvěle vystihující atmosféru, dostanete knihu, která si vaši pozornost rozhodně zaslouží.

Alexandra Brackenová ve čtyřech bodech

  1. Narodila se a vyrůstala v Arizoně, kvůli studiu se však byla nucena přestěhovat do Virginie.
  2. V současnosti žije v New Yorku.
  3. Sama o sobě tvrdí, že má malý byt, který je však plný knih.
  4. Čeští čtenáři ji znají díky jejímu románu Pasažérka, který u nás vydalo nakladatelství CooBoo.

Také postavy se od dob, co jsme je opustily, rapidně změnily. Sophie přestala být ta nesnesitelná holka, která touží jen po uskutečňování svých vlastních zájmů a konečně nastavuje svou pravou tvář s výraznou dávkou lidskosti. Nicméně zdaleka nejzajímavějším prvkem celé duologie zůstává bezesporu Samuel, který je známý pod svým novým jménem jako Nicholas. Má černou pleť, což z něj v řadě staletí dělá občana druhé kategorie, nepotřebného otroka dobrého leda tak k práci. Avšak Nicholas se nikdy nevzdává, i když mu celý svět podkopává nohy a vysmívá se mu, je odhodlán věřit v lepší budoucnost po boku své milované.

Dnes existuje jen málo knižních sérií, u kterých by si čtenář netroufl tipnout, jak nakonec skončí. Ta z pera Alexandry Brackenové patří mezi zrovna takové. Do poslední stránky nemá čtenář ponětí, zda nakonec přeci jen nedojde k apokalypse lidstva. V momentě, kdy trochu začíná tušit, kam by se děj mohl ubírat, jeho teorie mu je náhle vyvrácena. Až nakonec zůstane jen nevěřícně zírat po dočtení poslední stránky a marně hledá, zdali není někde ukryto ještě pár řádek.

Svět cestovatelů opravdu patří mezi ty, do nichž se rozhodně zatoužíte vrátit. Nezbývá než ocenit Alexandru Brackenovou za její schopnost vytvořit poutavé dobrodružství, od kterého se nejde odtrhnout. Pokud máte pro knihy s podobnou tématikou slabost, dejte Cestovatelce určitě šanci.

  • Alexandra Brackenová: Cestovatelka (Pasažérka 2)
  • CooBoo, 2017
  • Překlad: Magdaléna Stárková
  • 492 stran, 369 Kč
20. září 2017, Anastasja Vištalová