Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Catwoman – Dospívání není žádné zatracené peříčko, Lauren Myracleová, Isaac Goodhart: Catwoman – Ve svitu Měsíce

Myracleová Lauren: Catwoman: Ve svitu Měsíce

Selina Kyleová rozhodně nevyhrála žádnou loterii. Její dosavadní život připomíná nuznou existenci na pokraji společnosti. Místo toho, aby řešila večírky, drby, či posezení s přáteli, je nucena bojovat o kousek místa na slunci. Její matka střídá partnery, jako kdyby byli pouze starými děravými ponožkami, které je třeba vyhodit a místo nich pořídit lepší, hezčí. Přičemž s každým novým přítelem se situace pouze vyostřuje. Ve svém vlastním domě si tak dívenka připadá jako vetřelec z vesmíru.

Po jedné mimořádné hádce puberťačce bouchnou saze, praští dveřmi a navždy opustí rodinné hnízdečko. Na ulici, v mrazu, chladu a bez jídla jí bude stejně lépe nežli s matkou, která o ni nestojí. Skrývat se uprostřed ničeho je kruté, chce to spousty odvahy a vynalézavosti. I přes nepřízeň osudu však děvče nevěší hlavu, hledá si přátele a snaží se poznat sebe samu, i své stíny minulosti, které ji neustále pronásledují.

Catwoman – Ve svitu Měsíce je vskutku interesantním počinem, jenž se zastavil někde na pomezí klasické komiksové tvorby a young adult románu. Toto dílo si bere za cíl vyprávět příběh další z mnoha ikon populárního DC universa a přiblížit její tradiční pojetí i těm, kdo jsou zatím touto dimenzí nepolíbení. Tento svazek je výsledkem improvizované spolupráce uznávaného kreslíře Isaaca Goodharta a New York Times bestseller autorky Lauren Myracleové.

Již od první stránky je čtenář vržen do neveselých reálií. Hlavní hrdinka to zkrátka nemá vůbec lehké, ovšem veškeré svízele řeší s pro ni přízračným humorem a hlavou hrdě vztyčenou. Knížka sama o sobě skrývá velmi silný edukativní podtext, jež se zaměřuje na mnohdy přehlížené bolístky dnešní doby. Na paškál si bere problematiku domácího násilí, stockholmského syndromu, či disfunkční rodiny, která přerůstá v bezdomovectví.

Lauren Myracleová v pěti bodech:

  1. Narodila se v jižní Karolíně.
  2. Vystudovala dvě vysoké školy.
  3. Zaměřuje se především na románovou tvorbu pro mladé dospělé.
  4. Její knihy patří mezi nejvíce oceňované na poli tohoto žánru.
  5. Catwoman – ve svitu měsíce je jejím debutovým komiksem.

Kromě těch „těžších“ témat se ke slovu dostává i romantická linie. Té je nutno přičíst k dobru, že je uvěřitelná, realistická a bez příkras. Nenatrefíte zde na žádné klišé typu „láska na první pohled“, či „obětavý rytíř na bílém koni zachraňuje princeznu v nesnázích“. Zamilovanost, stejně jako rozvíjející se vztah a vzájemné sympatie nejsou jednoduchými záležitostmi, což je v tomto díle zdařile prezentováno.

Po dočtení pocítíte mírné zklamání. Jak už asi tušíte, tak zakončení je spíše návnadou na další pokračování než celistvým uzavřením jedné etapy. I přes tento drobný nešvar se však jedná o příjemný počin, který doplňuje precizně vyvedená kresba v barvách noční modři. Zkrátka a dobře, celek je perfektní a rozhodně přitáhne vaši pozornost. Za zmínku stojí i tvůrčí doslov, který fanouškům umožňuje „nakouknout do zákulisí“ a zjistit, jak se takováto společná tvorba vlastně rodí.

  • Lauren Myracleová, Isaac Goodhart: Catwoman – Ve svitu Měsíce
  • Crew, 2020
  • Překlad: Filip Škába
  • 204 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
20. července 2020, Anastasja Višťalová

Catwoman: Ve svitu Měsíce

Catwoman: Ve svitu Měsíce
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč