Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Čas jako dar, Hradební mýty 2

Steph Swainstonová

Steph Swainstonová: Čas jako dar

Bojovali totožnými kordy, s čepelemi z damascenské oceli stejné délky a váhy, které jim vydal Hrad, dohlížející na spravedlivý průběh Výzvy. Vyzyvatel může určit čas klání, avšak Vyzvaný nesmrtelný stanovuje způsob boje. Mženec byl původně šermířský mistr; šermířství zpopularizoval po celých Rovinách a v Morenzii. Před třemi staletími si při souboji obouručním mečem vydobyl místo v Hradním Kruhu, ale od té doby zpravidla určoval, aby se Vyzyvatel bil obvyklým kordem a dýkou. Střízlík byl tak podsaditý, že mi bylo jasné, že dlouhá čepel nebyla vybrána, aby mu poskytla výhodu, ale nepředstavovala pro něho žádnou překážku. Jeho bodnutí mířila přímo na Mžencovu hruď.
Mženec vyhodil obě ruce vzhůru a uskočil dozadu. Přistál ve vysokém střehu s oběma čepelemi namířenými na Střízlíkovu tvář. Střízlík se pod ně sehnul, aby zaútočil – přitiskl se k zemi, jednu nohu nataženou za sebe, a učinil prudký výpad dýkou v napřažené ruce.
Mženec se sklonil, aby bodl, ale Střízlík se rychle postavil na nohy. Mženec zůstal nehnutě stát, vykryl útok dýkou, bodl kordem. Střízlík stáhl ruku, aby si udržel odstup. Zaútočil do Mžencova podpaží.
„To bychom měli tři zleva,“ zamumlal Blesk. „Teď přijde změna.“
Střízlík chtěl, abychom si přesně tohle mysleli. Zaútočil zleva. Zaměřil se na protější nohu a změnil úchop dýky, takže měl teď čepel pod rukou. Naklonil se s rovnými zády, zeširoka máchl, ale bylo to z příliš velké blízkosti a málem se nabodl na Mžencův kord. Obecenstvo se nadechlo v očekávání dvojnásobného zabití, ale Střízlík vyvedený z rovnováhy ustoupil, a oba kolem sebe začali opět kroužit.
Střízlík se zostra ohnal po Mžencově rameni.
Kdybych tam byl já, byl bych…
Mženec vyskočil a ránu zblokoval dýkou těsně předtím, než získala rychlost.
Tak to bych neudělal.
Potom se pokusil nakopnout Střízlíka do rozkroku.
Střízlík odskočil, přenesl váhu dozadu a zároveň v protipohybu zaútočil.
Zalapal jsem po dechu. Nikdy jsem neviděl, že by se šermíř pohyboval s takovou precizností.
Mženec výpad nedokázal srazit a se sinalou tváří se stáhl. Poprvé dopustil, aby mu hrot dýky sklouzl ze střehu. Tím získal Střízlík čas, aby sebral síly; pokusil se o ránu vedenou shora. Mženec ji odrazil, stočil kord a sekl po Střízlíkově obnažené ruce. Střízlík odskočil dostatečně rychle, aby si ruku zachránil. Kryl se a pod kordem zvedl i dýku, aby mu poskytla podporu. Zvedl Mžencovu čepel, ale ten ji rychle odtáhl do bezpečí. Střízlík zůstal stát čelem k Mžencovi, tělo prohnuté, střední část trupu odtažená, levá noha pevně zaklesnutá na zemi.
Nalezli novou sílu, vzpomněli si, že bojují o nesmrtelnost. San nesmrtelným zakazuje zabíjet své Vyzyvatele, ačkoli občas dojde k nefalšovaným nehodám. Mžence popadal vztek nad délkou klání, soustředil veškerou svou virtuozitu, aby mladíkovi konečně pustil žilou.
Prozradit nejúčinnější pohyby by ho samozřejmě nepřiměla žádná částka, kterou by mu mohli nabídnout jeho mladí svěřenci. Nikdy žáky neučil tolik, aby ho mohli vyzvat. Nicméně se zdálo, že Střízlík všechny jeho postupy znovu objevil a doplnil je o vlastní vylepšení.
Mženec se úmyslně uchýlil k útoku z velké vzdálenosti, aby se pokusil vtáhnout Střízlíka do boje. Ten o tom však nechtěl ani slyšet a držel se patřičně daleko. Mženec to zkusil z lepšího úhlu a tentokrát ho nízko odrazila Střízlíkova dýka. Mženec po ní okamžitě bodl kordem. Čepele k sobě sklouzly. Mženec udeřil úponkovým košem Střízlíka do zápěstí. Tomu vystřelila dýka z otřesené ruky jako šipka.
Střízlík se po ní nedíval, naopak si okamžitě přehodil kord do pravé ruky a pevně sevřel prsty. Ocitl se ve značné nevýhodě. Mženec sledoval Střízlíkův výraz a věnoval mu blahosklonný úsměv.
„Je to jenom otázka času…“ utrousil Blesk.
Střízlík udeřil Mžencovi do dýky neohebnou částí kordu, švihl mu před břichem. Mženec držel ruce v bezpečné vzdálenosti. Jeho sebejistota dosáhla vrcholu; nemusel ustupovat. Stačilo mu čekat.
„Mženec ho zapíchne jako podsvinče.“
Střízlík učinil přímý výpad v kvartě, ale Mženec ho lehce odrazil. Všichni se dívali, jak Střízlíka krok za krokem zahání přes kolbiště, až stanuli přímo pod Císařovou lóží. Střízlík začínal klouzat pohledem od Mžencova kordu k jeho dýce a já jsem viděl, že má otevřená ústa.
Mženec sbíral síly, aby souboj ukončil. Provedl fintu dýkou, ohnal se kordem kružným máchnutím a ťal přímo na Střízlíkovu hlavu.
A Střízlík mu do rány vstoupil.
Zápěstím zblokoval hranu Mžencovy ruky na jílci, silou ji odtlačil. Kordem znehybnil Mžencovu dýku a tuto ruku plně natáhl na opačnou stranu. Naklonil ostří; sklonil hrot k Mžencovu hrdlu. Mženec se zazmítal, strnul. Stáli před sebou tak blízko, že se takřka dotýkali hrudí. Střízlík se zadíval Mžencovi zpříma do očí, skoro nepostřehnutelně trhl hrotem a Šermíři se po hrtanu spustil rudý pramínek, sklouzl mu mezi klíčními kostmi pod košili. Jako první prolil krev.
Střízlík vyhodil obě ruce do vzduchu. „Jo!“ zařval. „Dokázal jsem to! Já to kurva dokázal!“

  • přeložil: Milan Žáček
2. února 2007, Steph Swainstonová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).