Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bradburyho halloweenská koleda, Ray Bradbury: Strom duchů

Bradbury Ray: Strom duchů

Partička mladých chlapíků vyráží naplno si užít jeden ze svých nejoblíbenějších svátků – Halloween. Tentokrát však nezažijí prostou omaskovanou pochůzku spojenou s koledováním, ne ne ne. Tentokrát si vykoledují víc než jen sladkosti. Mnohem víc.

Ray Bradbury. Je-li potřeba někomu ze zdejších čtenářů toto jméno představovat, pravděpodobně se nachází na špatném serveru. Legenda žánru a výjimečný spisovatel je takovou ikonou, již někteří považují za největšího sci-fi spisovatele všech dob (a někteří k tomu přidávají i svoje znamenité sexuální fantazie). Autor, jehož bibliografie zahrnuje tituly jako Marťanská kronika, 451° Fahrenheita a kvanta vynikajících povídek. Romanopisec, ještě lepší povídkář, scénárista, literární teoretik a rádce a poeta. Nesporný génius, který ovlivnil mnohé, včetně dalších velmistrů jako Neil Gaiman či Stephen King. Velmistr Ray Bradbury, jehož nesporné kvality si tentokrát můžeme ověřit v novelce Strom duchů.

Duch Halloweenů minulých, tak bychom mohli Strom duchů ocejchovat v narážce na klasiku Charlese Dickense Vánoční koleda. Nadpřirozená postava Kostrouna, která se zjeví partě mladých hrdinů, však nepředstavuje jejich halloweenskou minulost (ostatně vzhledem k nízkému věku jí zase tolik není), ale minulost svátku samotného. Jeho význam, který spojuje lidstvo nejen napříč světem, ale také napříč časem.

Díky tomu si mohou mladí hrdinové projít a „ochutnat“ předobrazy oblíbeného amerického zvyku od pravěku, starověkého Egypta, Řecka a Římu přes staroanglický, keltský Samhain, pochody čarodějnic až po současné variace, symbolizované mexickým Dnem mrtvých.

Samotné postavy přitom pro krátké vyprávění nejsou důležité – což dává Bradbury najevo tím, že se s jejich hloubkou a rozlišováním v podstatě nikterak nebabrá. Mladí hrdinové jsou sami „pouhými“ symboly, zdůrazněnými maskami, které nosí; kostlivec, mumie, čarodějnice, chrlič, chlapík s kosou a další jsou figurkami uprostřed Bradburyho výpravy za smyslem svátků mrtvých. Za vzpomínáním, nostalgií a úctou, kterou si zaslouží. A je to výprava nádherná, plná mystiky, výjimečné obrazotvornosti a skvostného vypravěčského mistrovství.

Na první pohled by se mohlo zdát, že je novelka, původně určená pro televizní zpracování, zacílena především na mladší čtenáře. A je pravděpodobné, že si dobrodružství chlapců skutečně užijí, přestože u nás nemá Halloween pražádnou tradici a naše Dušičky už jsou „málo cool“. Avšak příběh je v případě Stromu duchů jen druhořadým prvkem. Proto věřím, že mnohem více si rozmanitost knihy a její symbolická zákoutí vychutnají především dospěláci – a dost možná při tom, když ji budou svým dítkám nahlas předčítat.

  • Ray Bradbury: Strom duchů
  • Plus, 2015
  • překlad: Jarmila Emmerová
  • obálka: Markéta Hlinovská
  • 132 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 229 Kč)
24. prosince 2015, Josef Horký

Diskuze k článku

cialis retail price
creella - 13. 05. 2023 06:48

buy liquid cialis online Other CRPS, somatic

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Strom duchů

Strom duchů
249 Kč 224 Kč