Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bestie na krajíčku, J. R. Ward: Bestie (Bratrstvo černé dýky 14)

Ward J. R.: Bratrstvo černé dýky 14 - Bestie

Už uběhlo několik let od chvíle, kdy Rhage poprvé uslyšel Maryin hlas a stal se na něm doslova závislý. Se svou družkou a bratry po boku by měl vést, když ne ideální, tak naprosto spokojený život. Přesto je tu něco, co mu nedopřává klid. Rhage se nedokáže vyrovnat s panikou a nejistotou, která ho pronásleduje. A když mu pak Vishous řekne, že viděl jeho smrt? Rhage musí reagovat…

Série „Bratrstvo černé dýky“ se dostala ke 14. dílu a do popředí příběhu se opět vrací Rhage a Mary, jež autorka představila kdysi v druhém dílu série. Rhage přezdívaný Hollywood neumí nikdy zmlknout a Mary často říká, že nemá filtr mezi mozkem a ústy, pokud zrovna něco nejí nebo necucá ovocné lízátko. Ve světě Bratrstva černé dýky se toho za poslední roky hodně změnilo. Válka s Temnými byla zažehnána a vznikla nová spojenectví, přesto však síla Vyhlazovací společnosti stále roste. A zatímco se Bratrstvo připravuje k frontálnímu útoku, jeden jeho člen svádí boj sám se sebou…

Před lety byl Rhage potrestán Stvořitelkou, která spojila jeho život s „bestií“. Tvorem žijícím pod jeho kůží, který bojuje o to, aby získal svobodu. Poté, co Rhage potkal Mary, zavládl mezi ním a jeho bestií mír, oba totiž chtějí od života to samé: bojovat a chránit jejich milovanou Mary. Jak tedy vysvětlit tu nejistotu, tu paniku, co svírá jeho srdce, tu bolest, ty noční můry?

Série autorky J. R. Ward se dostala do fáze, kdy už čtenáři přichází k postavám jako ke starým známým. Většina z nich je provází už od začátku a každému se dostává určitý podíl pozornosti, proto si čtenáři mohli všimnout již v předchozím dílu, že s Rhagem poslední dobou není něco v pořádku.

J. R. Ward v pěti bodech

  1. Pod pseudonymem J. R. Ward se skrývá čtyřiačtyřicetiletá Američanka Jessica Rowley Pell Bird.
  2. Má diplom v oborech právo, historie a historie umění se specializací na středověk.
  3. Než se stala spisovatelkou na plný úvazek, pracovala ve zdravotnictví.
  4. Svou první knihu napsala už před nástupem na vysokou, vyšla však až v roce 2002.
  5. Její nejznámější sérií je Bratrstvo černé dýky, ale pozornost si získala i série Padlí andělé, která se odehrává ve stejném universu.

Boj s vyhlazovací společností, kde mu Vishous předpověděl, že zemře, Rhage přežil díky bestii, ale teď nastala chvíle, aby přehodnotil své priority. Nejinak je na tom Mary, která kdysi slíbila, že ve chvíli, kdy Rhage zemře, bude ho dobrovolně následovat do Stínu. Přísahala si, že Rhage představuje celý její svět, avšak její práce v Domově bezpečí pro opuštěné matky s dětmi a jedna osiřelá holčička otřese jejím světem.

Rhage i Mary teď stojí před rozhodnutím, která je buď stmelí, nebo způsobí roztržku, ze které se žádný z nich nevzpamatuje. Autorka zde opět dokazuje, jak si dokáže zahrávat s emocemi svých hlavních postav i se čtenářem, který s nimi strávil už tolik let.

Vedlejší linka se věnuje padlé Vyvolené Layle, její nešťastné lásce k nepřátelskému válečníku Xcorovi a rizikovému těhotenství, které ohrožuje Laylin život. Příběh této Vyvolené provází sérii během několika dílů a ve čtrnáctém se dostává k jednomu z očekávaných vrcholů.

Autorka vsadila karty na to, co funguje v každém z předchozích dílů – střídá pohledy hlavních postav a míchá jejich příběhy. Krom Rhage a Mary, Layly, Xcora a Qhuinna dostane svoji roli také temný bratr Vishous, upír Assail nebo další nová hrdinka. Autorka se nesnaží vysvětlovat, kde se příběhy všech postav vzaly, nevysvětluje svůj svět, prostě pokračuje a předpokládá, že čtenář se v knize zorientuje sám. A vzhledem k tomu, že se jedná o čtrnáctý díl série, je to jedna z věcí, které se dají kvitovat, protože vysvětlování ve výsledku spíše zdržuje a J. R. Ward toho má v sérii Bratrstvo černé dýky ještě hodně co říct.

  • J. R. Ward: Bestie (Bratrstvo černé dýky 14)
  • Baronet, 2016
  • překlad: Jana Pacnerová
  • obálka: Emil Křižka
  • 560 stran, 449 Kč (v e-shopu Fantasye již za 404 Kč)
29. března 2017, Nela Libovická

Bratrstvo černé dýky 14 - Bestie

Bratrstvo černé dýky 14 - Bestie
449 Kč 404 Kč