Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Audiokniha Asfalt I.: Když v pekle není dost horko, Štěpán Kopřiva: Asfalt I. - Poslední tři týdny

asfaltI_audiokniha01

Po staletí lidé vymýšleli, jak by asi mohl vypadat život po životě. Křesťanská vize nebe a pekla jako symbolů věčné odměny a trestu je v našich končinách asi nejznámějším důkazem. Štěpán Kopřiva využil tradiční cílovou destinaci zemřelých hříšníků a rozhodl se ji trochu vylepšit. Jeho idea dokonalého pekla je však utrpením i pro nelidské rezidenty.

Martin Kuffenbach kdysi velel komandu žoldáků. Velmi dobrému komandu, což znamená dostatek práce, peněz a zábavy, plus nějaké to nebezpečí k tomu. Jenomže pak se při jedné akci vše pokazilo. Výčitkami sužovaný Kuffenbach raději svůj tým rozpustí a zapřísáhne se, že už se nikdy k této profesi nevrátí.

Několik let se jednotliví členové protloukají, jak to jde. Někteří úspěšněji, jiní příliš ne. Adam Ostranski patří spolu s Kuffenbachem ke druhé skupině. S jejich životy to jde od desíti k pěti. Zaměstnání střídají s nezáviděníhodnou rychlostí. I když je pak propustí i z mizerně placené práce sekuriťáků v supermarketu a objeví se tajemný boháč s nabídkou lukrativní zakázky, není pro Kuffenbacha těžké dostát svému předsevzetí. Ovšem ostatní to už tak jednoznačně nevidí.

Místo velkého comebacku se tak všichni octnou po smrti. Pro muže jejich kalibru je jedinou myslitelnou destinací peklo. Jenomže páni pekelníci ještě netuší, že tyto hříšné duše se pokusí vrátit zpátky mezi živé.

Štěpán Kopřiva vytvořil poněkud bizarní podobu pekla, v němž sice žijí démoni, ale jejich chování a osudy celkem přesně kopírují realitu lidí na zemi. Z mrtvých pozemšťanů se pak v pekle vyrábí téměř vše, co jeho obyvatelé potřebují. Velmi efektní je v tomto ohledu věrná kopie vozu Porsche. Dokonalost lidského utrpení je zajištěna skutečností, že všichni po celou dobu vnímají každý svůj kousek, ať už je použit jakkoli.

Štěpán Kopřiva v pěti bodech

  1. V roce 1989 dokončil Střední školu polygrafickou v Praze.
  2. Jeho tvorba zahrnuje jak povídky a romány, tak scénáře ke komiksům, filmům a seriálům.
  3. Spoluzaložil literární skupinu Sdružení Rigor Mortis.
  4. Je autorem scénáře k úspěšnému komiksu Nitro těžkne glycerínem (2006).
  5. Na konci září vyjde jeho sbírka novel Aktivní kovy.

Ovšem peklo má i své výhody. Po omezenou dobu je lidské tělo schopno téměř zázračné regenerace, čímž dává svému majiteli jednoznačnou výhodu. A přesně tohoto faktu je v Asfaltu velmi dobře využito. Cesta Kuffenbachova komanda peklem je díky tomu náležitě efektní a krvavá.

Podlehnout vyprávěcímu stylu Štěpána Kopřivy je poměrně snadné. Jeho neustálé narážky a netradiční slovní obraty bohaté na všemožné odkazy tvoří spolu s detailně promyšleným prostředím pekla dokonalý doplněk k akčnímu rázu dějové linky. Odbočí-li autor ve svém vyprávění někam mimo hlavní běh událostí, činí tak jen proto, aby příběh nabral rychlejší tempo, případně aby byl doplněn o nějakou vtipnou vsuvku. V obou případech se však děj poměrně brzy vrací na hlavní kolej a to tak, že výsledná kombinace nepůsobí nijak rušivě.

Asfalt rozhodně nepostrádá akci, přesto každá kapitola svým způsobem odráží ledový klid Martina Kuffenbacha. Klidný, až chladný hlas Ludvíka Krále, který namluvil audioknihu, pak tento dojem ještě umocňuje a je tak výtečným bonusem audio zpracování. To má ostatně pouze jedinou nevýhodu. Posluchač nemůže, na rozdíl od čtenáře, zařadit vyšší rychlost při otáčení stránek.

  • Štěpán Kopřiva: Asfalt I. – Poslední tři týdny
  • Walker & Volf 2014
  • Čte: Ludvík Král
  • Obálka: David Hanzl
  • 18 hodin 19 minut
19. srpna 2014, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Asfalt - komplet 2CD

Asfalt - komplet 2CD
359 Kč 323 Kč