Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Areston: Nejnebezpečnější zločinci suplují role vesmírných cestovatelů, Josef Pecinovský: Areston

josef-pecinovsky-areston

Jednou za osm let se k Zemi přiblíží tajemný objekt neznámého původu – Areston – připomínající uměle vytvořenou planetku s krásně vyvedeným prstencem. Po katastrofální vědecké výpravě, která měla za úkol odhalit všechna tajemství tohoto zvláštního objektu, se stal Areston oficiálně vězeňskou kolonií. Opustit ho lze pouze v okamžiku přiblížení se k Zemi, a proto jsou pozemšťané odsuzováni na osmileté cykly.

Teď se ale na svůj výkon trestu připravuje jistý Terstegen, novinář na volné noze a relativně neškodný pisálek. Vše ukazuje na to, že mu dva cykly na Arestonu daroval soud kvůli neznámému dobrodinci. Takový rozsudek se rovná takřka jisté smrti. Více než šedesát procent vězňů svůj pobyt ve vesmíru nepřežije. Ale hlavní hrdina je rozhodnutý překonat všechny nástrahy nového působiště a vrátit se na Zemi živý a zdravý.

Po několika měsících intenzivních příprav nastoupí výkon svého trestu a nestačí se divit. Areston je samostatný svět s vlastní samosprávou a primitivní ekonomikou založenou na systému otroctví. A zajímavé je, že tato tajemná kolonie obsahuje mnohem víc záhad, než se na první pohled zdálo.

Uprostřed světa se nachází nepropustné jádro, vězeňské společnosti dominuje zvláštní církevní řád a mimo to zde funguje také buňka lidí, jejímž jediným cílem je učinit z Arestonu svobodné a prosperující místo podřízené vědeckému výzkumu a nikoli policii. Terstegen se musí co nejdřív zorientovat, aby poznal, jak nejsnáze přežít. A přitom se náhodou nachomýtne k odpovědím na ty nejpalčivější otázky ohledně existence Arestonu.

Josef Pecinovský v pěti bodech

  • Narodil se 5. května 1946 ve Varnsdorfu.
  • Vystudoval střední průmyslovou školu chemickou v Ostravě.
  • V próze se zaměřuje na sci-fi a western.
  • V nedávné době vyšla v edici Pevnost všechna pokračování jeho novely Plástev jedu.
  • Kromě beletrie je i autorem mnoha softwarových příruček.

Záhada střídá záhadu a hlavní hrdina ne a ne umřít, ačkoli se o to občas snaží až několik desítek lidí. Ne nadarmo ale nový vězeň trávil poslední měsíce svobody přípravou na šestnáct let pobytu v pekle. Trénink se mu bude jistě hodit. I tak narazí na situace, s nimiž si nebude vědět rady, nebo jejichž správné řešení mu jen o vlásek unikne. Přestože se mu daří přežívat všechny útoky na svou osobu, série špatných rozhodnutí pramenících z neznalosti některých faktorů arestonských pravidel ho nejednou postaví zpátky na startovní čáru. Bez prostředků, bez ochrany a s další hrozbou rychlé smrti.

Josef Pecinovský nikoho nešetří. Své postavy opakovaně vystavuje krizovým situacím, z nichž často jediným možným východiskem je rezignace a následná smrt. Nejčastěji krutá, avšak zcela v rámci nastavených pravidel jeho světa. Jde koneckonců o vězeňské zařízení. Na rozdíl od předchozích knih, se v této také nachází až překvapivě málo technických a biologických vylepšení, jimiž autor tak rád zásobuje své světy.

Ačkoli rozsahem nejde o nijak útlou (či naopak tlustou) knihu, nevadilo by, kdyby poslední stránkou končil i příběh Arestonu. Jakkoli je trend psaní trilogií pochopitelný, neškodí čas od času jít proti proudu a napsat klasický román bez pokračování. Tady to ale ve skutečnosti vypadá, jako kdyby se tady autor teprve rozehříval. Vždyť jeho hrdina strávil oněch prvních tři sta stran pozvolným zabydlováním se a poznávám nového prostředí. Nutno podotknout, že v tomto konkrétním případě není tento postup nudný či zbytečný. Zejména díky poutavému vykreslení samotné planetky spolu s občasnou vhodně umístěnou zmínkou o některém z tajemství.

Čtenáři by se tedy měli připravit na to, že žádné z těchto velkých tajemství umělé planetky nebude uspokojivě objasněno. Nepočítáme-li samozřejmě závěrečný cliffhanger, který přímo vybízí k napjatému očekávání dvou navazujících románů. Je tedy jisté, že ať už se stane cokoli, události spojené s hlavním hrdinou a jeho nedobrovolnou výpravou do vesmíru budou mít pokračování. A toho prvního by se čtenáři měli dočkat již v listopadu tohoto roku.

  • Josef Pecinovský: Areston
  • Epocha, 2016
  • Obálka: Žaneta Kortusová
  • 332 stran, 289 Kč (v eshopu Fantasye již za 260 Kč)
11. července 2016, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Areston

Areston
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 260 Kč