Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

antologie, Zrození Modrého měsíce , škola recenzentů 3

Holub - Zrození Modrého měsíce

Škola recenzentů 3
Michael Bronec (ed.), Zbyněk Holub (ed.): Zrození Modrého měsíce
autor: Norek

Není to tak dlouho (,) (použil bych navíc spíše Není to tak dávno) co se nakladatelství Straky na vrbě, možná potom co vidělo žebříčky prodejnosti na Fantasyi, rozhodlo vydat knihu ze světa her na hrdiny. (Osobně si myslím, že to tak asi nebylo, ale na to by mohl odpovědět hlavně Michael Bronec.) A tak kontaktovali (o) tvůrce Asterionu, největšího českého světa, a vznikl KAAT. Druhá kniha ze světu Asterionu je ještě odvážnější (,) než byl KAAT, protože povídky této sbírky (Důležitá věc k rozlišení – povídková sbírka je kniha kratších prací od téhož autora, antologie je kolekce povídek od různých autorů. Zrození Modrého měsíce je tudíž antologie.) jsou vesměs dílem začínajících autorů.

„Duchové pralesa“ Jaroslava Vrby mají skvěle popsanou atmosféru džungle, ale zbytek povídky je už o poznání slabší, pochybná motivace hrdiny a lehce předvídatelný závěr kvalitě povídky také nepřidají.

Další z tvůrců Asterionu, který přispěl do sbírky, je Jan Galeta. Ve „Felčarce“ všechno klape (,) jak má, čtenář pořád v napětí čeká, kdy se něco pokazí, protože nechce věřit, že je to popelkovská love story (,) a autor mu nakonec dá za pravdu originálním zakončením tohoto motivu. Bohužel tady povídka nekončí a přichází zbytečný a nezajímavý dojezd.

„Vlci“ (,) výborná povídka Lucie Kučerové, má (mají) skvělou atmosféru městečka tyranizovaného vlkodlaky, do kterého přijíždí skupina lovců vyslaná pro vlka do šlechtického zvěřince, napětí graduje s odhalením vlkodlaků, ale autorka přitom stále drží postavy dost při zemi (,) a nakonec vše vyvrcholí v nečekanou pointu (nečekanou pointou).

Následující příběh, plný drog a šílenství, popisuje závislost „až za hrob“ a skvěle zapadá do bezútěšného prostředí Hammádské pustiny. V „Karavaně snů“ jde poznat, že Lucie Lukačovičová je zkušená autorka (,) a tak je to povídka napsaná vskutku profesionálně.

Jan Šlechta (shoda jmen není čistě náhodná), který přispěl oddechovou akčňárnou „Horší než smrt“, nám představuje napínavý souboj dvou hrdinů s Přízračným drakem, do kterého se zapojí i obyčejná dívka a pořádně zamíchá kartami. Jenom je trošku zarážející, že drak smete celý oddíl glarbinů jedním náletem a naše dva hrdiny musí válcovat pěkně dlouho. Je to dost nucená ukázka síly draka, navíc jak vystřižená z her na hrdiny.

„Ko-ru-la!“ je sice dobře napsaná povídka od nejznámějšího z asterionských tvůrců, Zbyňka Holuba, ale nijak zvlášť mě nezaujala. Příběh o vyvoleném chlapci v Říši slepých bohů sám o sobě toho moc zajímavého, kromě rozhovoru s korulskou bohyní (,) ve kterém dojde k vysvětlení vztahů mezi božstvy, nepřinese. (Velice neohebná a nečtivá formulace. Dlouhá souvětí je obecně problém, který by měli začínající autoři řešit sekáním do co nejmenších celků. Čím kratší věta, tím si s ní čtenář recenze lépe poradí a porozumí tomu, co chce recenzent říct.) Na druhou stranu je tady pár odkazů na Otce běsů a spolu s ním to lze brát jako prequel k další avizované knize z Asterionu, která má právě o Říši slepých bohů pojednávat.

„Otec běsů“ je naopak velmi zajímavý i sám o sobě (,) a tak má tady čtenář možnost nahlédnout (,) jak to vypadá na severu v Zemi věčného ledu mezi primitivními kroly. Hlavním hrdinou je zajatý krol, který má na krola (Třikrát za sebou krol je moc. Chce to vymyslet alternativu nebo přeformulovat.) velice netypické magické nadání a stane předmětem sporu mezi barbarskými otrokáři a tajemným čarodějem.

V povídce „Krev vlka“ od Petra Urbana přijíždí skupina dobrodruhů zdánlivě náhodou do vesnice ohrožované podivně chovajícími se vlky (Přeformuloval bych na podivně se chovajícími vlky.), ale tentokrát to nejsou vlkodlaci, ale něco mnohem děsivějšího. Navíc postavy se budou muset vypořádat i se svou minulostí. Dobrou zápletku a atmosféru povídky shazuje její zbytečná délka a autorův těžkopádný styl psaní.

Skvělou tečkou za sbírkou ze světa her na hrdiny pak tvoří povídka Davida Kubánka „Duch hrdiny“. Příběh o povstání storabských nevolníků utlačovaných krutým šlechticem si bere to nejlepší z našich husitů, Statečného srdce a Asterionu, aby dal vzniknout hrdinovi, který nemusel porazit draka ani zachránit svět (,) a přesto se zapsal do srdcí mnoha lidí.

(Způsob, jímž je tato recenze napsaná, mě vede k úvaze, jak nejlépe přistupovat k povídkovým sbírkám a antologiím. Můj názor, který však není pevně daným pravidlem, a nikomu ho proto nevnucuji, je vyhnout se hodnocením jednotlivých povídek zvlášť, po „kusech“. Cílem recenze na antologii by mělo být nalézt nějaký společný základ všech prací, rozeznat převládající tendence, určit kvalitativní rozptyl textů s tím, že lze extrémy – nejlepší, nejhorší – vypíchnout, a nakonec zhodnotit, jak se podařilo editorovi – editorům naplnit záměr, s nímž ke sbírání povídek přistupovali. Je to možná složitější, ale ve výsledku určitě pro čtenáře informačně hodnotnější.)

Výprava knihy je skvělá, hlavně vnitřní ilustrace Romana Kýbuse, mapy a prology doplňují atmosféru povídek a obálka s mýtem o snovém drakovi krásně ladí, jenom škoda, že je ten drak tak podvyživený.

Zrození Modrého měsíce tedy sice trpí několika neduhy, ale rozhodně stojí za přečtení (,)už jenom proto, abyste zjistili (,) jak dopadl další krok směrem k západní fantastice. Tedy vzhůru na Forgotten Realms po Česku!

Názor Fantasye: Velmi solidní, srozumitelná, až na výjimky stylisticky zvládnutá a vyargumentovaná recenze, která čtenáře dostatečně seznámí s tím, co od knihy mohou čekat. Na druhou stranu noční můra pro korektora, protože autor prozatím zcela nezvládl interpunkci. A v závěru chybí podrobnější zhodnocení antologie jako celku, formulace, že kniha stojí za přečtení, nestačí.

25. dubna 2008, Norek

Diskuze k článku

Ad antologie, Zrození Modrého měsíce
commando - 25. 04. 2008 14:35

opet mohu jen souhlasit s verdiktem. chybi nejaky souhrn, hodnotit povidky jendu po druhe...no nevim, kdyby jich tam bylo 4-5, tak ano, ale tolik, to opravdu spis vypichnout nejlepsi a nejhorsi a par zajimavych
RE: Ad antologie, Zrození Modrého měsíce
Michael Bronec - 25. 04. 2008 19:51

Je to sice práce navíc, nicméně myslím, že by si recenzent téhleté knížky mohl přečíst i KAAT. (Že ji nečetl, tipuji z toho, že o ní píše jako o "ten KAAT, přičemž čtenář by věděl, že je to ta KAAT.) Není to samozřejmě velký prohřešek, ale asi je dobré mít přehled o řadě, kterou člověk hodnotí. Mohl by se v takovém případě třeba zadumat nad tím, že Gilgalad propojil některými motivy svou povídku ze Zrození MM s KAAT - jak se mu to povedlo a jak to působí. Jinak recenze není úplně špatná, ale asi bych napsal totéž, co ostatní. Je to pohled "zdola". Autor rozebírá předhazované texty, ale míjí se s celkem. Nebo ho poněkud ignoruje. Chtělo by to na počátku nebo na konci nějaký souhrn dojmů. Jinak hodnocení vnitřních prací jde. Nechci se k tomu vyjadřovat konkrétně, su přeci jen nakladatel dané knihy... :) Na počátku se možná trochu moc opakuje slovo "povídka", malinko větší jazyková pestrost by neškodila. Ale k tomu člověk časem dojde. Jinak se to má tak, že mě Gilgalad někdy tak před dvěma lety kontaktoval s románem Cesty snů (který dodnes nevyšel, ale on na něm stále tvrdě pracuje). Román byl odmítnut, leč navázán nějaký kontakt. Gilgalad pak přišel s myšlenkou sborníku asterionských povídek a přinesl mi obrovskou složku textů. Nějak jsem se tím prokousal (byl to boj) a vybral ty, co mi přišly nejčtivější. Někdy mezitím mi přinesl svůj další text KAAT. Ten se mi zalíbil víc (k tomu Zrození jsem měl takový vlažný vztah) a tak jsem se rozhodl, že půjde ven první. Takže KAAT vyšla na jaře a ZMM až na podzim. V současnosti má Gilgalad rozjetých několik dalších projektů. Knihu o hrobnících z KAAT, Cesty snů (napsané s Čenisem) a asterionský gamebook. Pevně doufám, že se z toho letos urodí jeden až dva tituly! :) Jinak bych z pohledu dnes asi v ZMM jinak seřadil povídky. Ta první není moc dobrý otvírák. Zda bych vybral nějaké jiné práce, to nevím; ty odmítnuté už jsem šťastně zapomněl...
RE: RE: Ad antologie, Zrození Modrého měsíce
Norek - 26. 04. 2008 12:26

Recenzovat povídku po povídce mi nepřijde jako špatný nápad, ale je poměrně hodně důležité kolik těch povídek je a jak velký je prosotr pro recenzy. A tady musím uznat, že jsem to zrovna moc nevychytal, protože když jsem se snažil dodržet znakový limit tak mi nevyšlo místo na zhodnocení. Co se týče závratnému množství chyb, to je zčásti dáno tím, že jsem se snažil stihnout uzávěrku hned prvního kola a tím pádem je to šité poměrně horkou jehlou. Ale na to se nechci vymlouvat, protože s čárkama válčím pořád. Pan Bronec má pravdu Kaat jsem četl až po ZMM. I když jsem to stihl od té doby už napravit. Určitě by yblo pro recenzi lepší Kaat znát, ale nemohl jsem ji v té době sehnat a navíc bych na to stejně neměl čas kvůli uzávěrce. Tu úvodní narážku jsem spíš jako takový vtípek, protože v té době byl žebříček fantasye úplně opanován tituly ze světa Forgotten Realms. Jinak se všema výtkama naprosto souhlásím a když jsem si tu svou recenzi dneska četl tak jsem se někdy úplně chytal za hlavu( např. 3x krol v jedné větě:-))
Hamil, Sugut, Kamak and Abbas Canada
Hamilmah - 17. 04. 2017 09:35

The Unadorned Medicines Complete Database App provides you with the uniform benefits and soothe of profit by that you've on to look for from the website. Medicines are given in particular ways, depending on how they manipulate best clothes in the body. night overmuch someone [url=http://adwarvideo.com/profess/conference10/prescription4/]discount 1 mg finasteride overnight delivery[/url] hair loss cure zombie. Other medicines poverty to be breathed into the lungs where they work foremost after lung problems, like some of the medicines habituated to to reception of asthma. This 28-page direct is designed to attend to arrange for you with news more the equipment and services Allina Strength Home Oxygen & Medical Clobber provides. Impotence caused by the divergence of metal [url=http://adwarvideo.com/profess/conference10/prescription3/]safe tadacip 20mg[/url] impotence treatment reviews. It is the blue ribbon tool of its good-natured to adjacent the contemporaneous landscape of vaccine company behaviour when it comes to making vaccines more reachable in the course of the populations that need them. The Nation Power of Medicines (SAM) has published its Annual Gunshot of the year 2015 which summarizes information pertaining to the functional of the Activity during the previous year. What muscles are booked in propulsion [url=http://adwarvideo.com/profess/conference10/prescription1/]quality malegra fxt plus 160 mg[/url] erectile dysfunction doctors in memphis tn. Aspiration: Post-stroke depression (PSD) is common and has a uninterested collide with on recovery. Generic medicines are acquainted with more again representing treatment because they are as operative as the prototypical prescription, but fetch far less. Our winner assess is supra 97% [url=http://adwarvideo.com/profess/conference10/prescription8/]malegra dxt plus 160mg sale[/url] impotence biking. From accessing medicines to intellectual property to drug safety, PhRMA is devoted to advancing public policies that support innovative medical research, improve treatments and yield real results. Seeing that not quite 30 years, America's generic pharmaceutical industry has been providing Eats and Narcotic Dispensation (FDA) approved generic versions of brand medicines at a savings to consumers of 30% to as much as 80%. Ando, H, Takamura, T, Ota, T, Nagai, Y, and Kobayashi, K (2000) [url=http://adwarvideo.com/profess/conference10/prescription2/]buy 100 mg sildenafil otc[/url] erectile dysfunction injections cost. The Value Added Medicines Faction is a sector coterie of Medicines since Europe which aims to optimise, rethink and reinvent medicines based on known molecules and by bringing untapped innovation to redress attention delivery. New medicines tend to be licensed in the prescription-only medicines area so that healthcare professionals can control their make use of during the beginning handful years they are available. Weksler N, Chorni I, Gurman GM, et al [url=http://adwarvideo.com/profess/conference10/prescription5/]buy 20 mg forzest overnight delivery[/url] erectile dysfunction treatment in delhi. To search as a replacement for a Busy Medical Supplies yield, cheer enter the artifact pre-eminence or keyword below. Lorsque la cible est validee, deux approches sont envisageables : celles qui sont basees sur la structure des ligands connus et celles qui sont basees sur la formation de la cibles. Hypoxic hypoxia is likewise titled hypoxaemia when Po2

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).