Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Aby dostihla upířího sériového vraha, musí Anita Blakeová s kůží na trh , Laurell K. Hamiltonová: S kůží na trh (Anita Blake 17)

Hamiltonová Laurell K.: Anita Blakeová 17 - S kůží na trh

Jako federální šerif a upíří popravčí je Anita Blakeová často zvána k případům, které souvisí s nadpřirozenem. Ovšem pozvání, kterého se Anitě dostalo tentokrát, je velmi ojedinělé. Useknutá mužská hlava v krabici je dar od upířího sériového vraha, kterého se Anita vydává dopadnout do Města hříchu.

V Las Vegas na Anitu a několik dalších federálních šerifů už čeká zdejší SWAT jednotka, která je připravena pomstít smrt svých druhů. Hlava, která Anitě dorazila do kanceláře, patřila policistovi ze zdejšího oddělení a jeho druhové jsou připraveni ho pomstít.

Anita Blakeová je lovkyně upírů, upíří popravčí, oživovatelka, nekromantka, federální šerif a zároveň magická hříčka přírody. Během šestnácti předchozích knih se hrdinka i celá knižní série velmi změnily, ale to podstatné zůstalo. Anita nejde pro ránu daleko a konečně je jednou připravena opět řešit doopravdy detektivní případ, místo aby se zaobírala svým milostným životem.

V Las Vegas už na Anitu čeká její přítel Edward, toho času také federální šerif jménem Ted Forester, a další dva federální šerifové, které čtenáři znají z předchozích knih. Jedním z nich je Olaf, sériový vrah se specifickým typem obětí – malé brunetky nejsou v jeho přítomnosti v bezpečí a nepomáhá, že Olaf má pro Anitu zjevně slabost.

Laurell K. Hamiltonová v pěti bodech

  1. Hamiltonová se narodila roku 1963 v malém Heber Springs ve státě Arkansas, ale většinu dětství strávila v městečku Sims v Indianě.
  2. V šesti letech ztratila matku při automobilové nehodě a její výchovu převzala babička.
  3. Její první román Nightseer byl spíše tradiční fantasy s elfy, trpaslíky a draky.
  4. První krátký příběh o Anitě napsala koncem 80. let. Její svět a postavy byly vystavěny mnohem dřív, než se slovo „paranormal“ stalo nakladatelským výrazem.
  5. Hamiltonová kromě série o Anitě také píše sérii o Meredith Gentry, soukromé vyšetřovatelce, která je zároveň princeznou Říše kouzel. Série vychází v češtině u nakladatelství Epocha.

K tomu všemu se Anita dostává do potíží se zdejší policejní jednotkou, která – stejně jako policie kdekoli jinde – není schopna pochopit její pevné vztahy s příšerami. Nejen, že je Anita lidskou služebnicí a milenkou upířího Vládce města, ale zároveň žije hned s několika lykantropy „na hromádce“. A to lidští důstojníci slyší velmi neradi, jakoby nestačilo, že je Anita žena a přitom nejvýkonnější upíří popravčí na světě.

Nebyla by to však Anita – a ani Laurell K. Hamiltonová – aby alespoň na chvíli nezabředla zpět do metafyzických problémů, které ovlivňují celý její život. Jako sukuba se totiž Anita musí pravidelně krmit, a protože v Las Vegas žije hned několik velmi silných tygrodlaků, které to k Anitě – nositelce hned několika druhů lykantropie – táhne, je jasné, že čtenář nebude trpět nedostatkem erotiky, která se v průběhu série dostala do popředí.

Román S Kůží na trhu představuje svou hrdinku opět jako Popravčí, jako lovkyni upírů, která ví, co dělá. A na škodu není ani přítomnost lovce odměn Edwarda a dalších, které knize dopomáhají tvářit se víc jako dramatická urban fantasy než jako erotická romance. Autorka pro jednou opět dokazuje, že nadpřirozených zločinů je v jejím světě spousta a Anita si s nimi umí poradit.

Anita Blakeová je série, která se během let několikrát proměnila, a tento díl je důkazem, že stará Anita tam stále ještě někde je. Autorka je schopna vypracovat napínavý detektivní případ a vyhnout se popisům sexu Anity s… kýmkoliv, aniž by se čtenář začal nudit. Přesto S kůží na trhu představuje jen kapitolu v příběhu, který se v rámci celé série opět nepohnul z místa.

  • Laurell K. Hamiltonová: S kůží na trh (Anita Blake 17)
  • Epocha, 2015
  • překlad: Dominika Moulíková
  • obálka: Jakub Jíra
  • 504 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
7. dubna 2016, Nela Libovická

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Anita Blakeová 17 - S kůží na trh

Anita Blakeová 17 - S kůží na trh
399 Kč 359 Kč