Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Soumrak (Starcraft: Sága Temných templářů 3), Christie Golden

Golden Christie: Sága Temných templářů 3 - Soumrak

Pouť Jakea Ramseyho za záchranou vědomostí protosské Opatrovatelky Zamary se chýlí k neúprosnému konci. Na Auiru se spojeným silám protossů, teranů a zergů podařilo zvítězit nad démonickým Ulzerajem, ale nikoli ho zničit a ani se žádné ze stran nepodařilo naplnit jejich hlavní cíl – chytit Zamaru v Jakeově těle.

Vyvrcholení celé ságy ale ještě Christie Golden ještě trochu násilně oddaluje. Při přenosu earpovou bránou je totiž Jakeovi zablokován Temnými protossy vstup na jejich planetu a je automaticky přesměrován neznámo kam. Tímto je taky odloučen od sympatické nájemné vojandy Rosemarry, což pro čtenáře znamená zejména rozdělení příběhu na dvě oddělené linie, které se spojí až na úplném konci. V jedné sledujeme snahu Rosemarry přesvědčit opatrné a nedůvěřivé protossy o své důvěryhodnosti a nutnosti záchrany Jakea/Zamary. Ve druhé zase sledujeme snahu Zamary dostat Jakea co nejrychleji to svatyně Temných protossů, aby mohly být její vzpomínky uloženy do paměťových krystalů dřív, než si nádory na Jakeově mozku vyberou svou daň. Pokud to mají stihnout včas, budou muset přesvědčit Zeratula, preláta Temných protossů, aby se přestal užírat svou vinou a ukázal jim cestu k nejsvatějšímu místu Temných. To rozhodně není lehký úkol, stejně jako nejsou lehká ani provinění trápící Zeratulovo srdce.

Sága temných templářů na Fantasyi:

Mezitím se stihne rozvíjet i historická linka, na kterou Christie Golden hodně sází. V Soumraku se dozvíme nejvíc o nedávné minulosti Temných protossů a hlavně o původu nepřítele číslo jedna, archona Ulzeraje. Stejně jako ve Stínových lovcích tak se bude na konci opakovat bitva typu všichni proti Ulzerajovi, tentokrát ovšem bude k úspěchu zapotřebí ještě větší oběti.

Oproti předchozím dílům ubylo akce a děje, za to mnohem více se autorka obula do charakterů a emocí. Bohužel v posledním dílu trilogie už je na to povětšinou pozdě a navíc to poněkud ubírá na tempu grandióznímu finále. To trápí ještě jeden velký neduh – přehnané emoční ždímání. Jistě, sebeobětování by mělo u čtenáře vyvolat silné pocity, ale není třeba ho pro jistotu ještě jednou opakovat, protože pak už připomíná svou vlastní parodii více než cokoli jiného.

A ruku na srdce od dobrodužného čtiva z herních světů většina čtenářů požaduje spíše svižnou a epickou akci než sentimentální řeči. Na druhou stranu jde o důstojné zakončení celého příběhů, které sice skončí přesně tak, jak čtenář celou dobu očekává, ale zároveň cesta k tomuto vyvrcholení je patřičně lemována překážkami i drobnými překvapeními.

Christie Golden v pěti bodech:

  1. žije v Lovelandu v Coloradu
  2. napsala přes 30 románů z mnoha známých světů od Warcraftu po Star Trek
  3. její první vydaná kniha Vampire of the Mists vyšla v roce 1991 a odehrávala se ve světě RPG hry Ravenloft
  4. napsala i několik knih z vlastních světů, například Instrument of Fate nebo King's Man and Thief
  5. pod pseudonymem Adrien Bell napsala fantasy thriller A.D. 999, za který dostala Colorado Author's League Top Hand Award az nejlepší román

I přes rozpačitý poslední díl je Sága Temných templářů příjemným nenáročným čtením a skvělým rozšířením zážitků z herního univerza. Je dobře, že se Christie Golden snaží hráče (a není třeba si nic nalhávat především pro ně je trilogie určena) obohatit i o další rozměry příběhů, na které během hraní zas až tak často nenarazí.

  • Golden, Christie: Soumrak (Sága Temných templářů 3)
  • Fantom Print 2011
  • překlad: Jakub Mařík
  • obálka: Glenn Rane
  • 256 stran, 219 Kč (v e-shopu Fantasye již za 197 Kč)
21. března 2012, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Sága Temných templářů 3 - Soumrak

Sága Temných templářů 3 - Soumrak
  219 Kč