Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Mrtvá čarodějka přichází , Kim Harrisonová

Harrisonová: Mrtvá čarodějka

Jsi jako velká čokoládová sušenka na prázdném stole. A když se rozčílíš, je to, jako by tě právě vytáhli z trouby a čokoláda byla ještě celá teplá a měkoučká. Neměla jsem sušenku už tři roky. Mohla by ses prostě uklidnit, abys nevoněla tak zatraceně dobře?

Tak tímhle monologem se dá charakterizovat vztah upírky Ivy k její spolubydlící a parťačce, čarodějce Rachel Morganové. Obě bývaly agentky Inderlandské bezpečnostní agentury (IBA), než se Rachel odvážila dát výpověď. Její šéf Denon byl rád, že se jí konečně zbavil, ovšem tím, že s sebou odvedla i nejlepší agentku Ivy, si podepsala ortel smrti. Pokud chce, aby IBA stáhla odměnu na její hlavu, musí Rachel dokázat, že radní Kalamack pašuje síru, a předhodit ho agentuře. Čmucháním v jeho přepychovém sídle si však vytvoří mnohem nebezpečnějšího nepřítele.

Čarodějka Rachel žije v americkém Cincinnati, respektive v kostele v Díře. Díra je část města, kterou obývají inderlanďané – upíři, skřítci, víly, čarodějky, dlaci a další stvoření, o jejichž skutečné existenci neměli lidé až do roku 1966 tušení. A možná by tomu tak bylo i dál, kdyby z jedné laboratoře neunikl smrtící virus, který později zmutoval a usadil se na rajčeti. Inderlanďané byli vůči viru imunní, ale lidstvo virus zdecimoval. Počet lidí a inderlanďanů se tak vyrovnal. Nastal Zvrat. A lidi už se nemůžou na rajče ani podívat.

Americká autorka Kim Harrisonová nám představuje mladou, odvážnou hrdinku, která jedná rychleji, než myslí, a dostává se tak často do zapeklitých situací. Rachel je zemská čarodějka a provozuje bílou magii. Hranice mezi bílou a černou se však dá snadno překročit a je jen na Rachel, aby nezopakovala chybu svého otce. Skřítek Jenks jako další Rachelin parťák a spolubydlící je věčný otrava, ale také vtipálek, obzvlášť když se dostane ke sklenici s medem. A usilujete-li o kuriózní způsob seznámení, zkuste krysí zápasy.

Čtenář dostává detektivní příběh s velkou dávkou fantasy a humoru. Při srovnání s jinými současnými městskými fantasy sériemi, jako třeba Mercy Thompson či Anita Blake, na mne kniha působí mnohem vtipněji a zábavněji, zároveň však pohádkověji. S „normálním“ lidským světem se téměř nesetkáme. Jsme v říši čar a kouzel, kde je téměř vše možné, „pravidla“ se dozvídáme tak nějak za pochodu a schopnosti postav nám nebyly ještě zcela odhaleny. Mercy i Anita mi proto připadají civilnější a reálnější.

Příběh odsýpá, žene se nečekanými zákrutami přes zdánlivě nepřekonatelné překážky a vtipné hlášky. Nepřítel je dostatečně mocný, tajemný, chytrý a záludný, aby nepůsobil jako směšná figurka, které se hrdinka zbaví levou zadní. Hrdinka naopak není žádná superčarodějka se superschopnostmi, ale odvážná smolařka, se kterou čtenář nemá problém se ztotožnit.

Jedná se o první díl série, přesto bych čekala, že některé věci budou uzavřeny a vysvětleny. Máme tu však spoustu nezodpovězených otázek, a to i co se týká záměrů důležitých postav. Rachel nedůvěřuje ani upírce Ivy, neví, co čekat od člověka Nicka či od souseda Keasleyho, a čtenář je na tom stejně. Snad se dozvíme v dalším díle, kdo seslal démona a jaké důsledky bude mít jeho znamení.

Hledáte-li svěží humorný detektivní příběh se sympatickou hlavní hrdinkou zasazený do téměř pohádkově působícího fantasy světa, okořeněný o svérázné vedlejší postavy, pak je tu Rachel Morganová právě pro vás.

  • Kim Harrisonová: Mrtvá čarodějka přichází
  • vydal: Fantom Print, Ostrava 2010
  • přeložila: Kateřina Niklová
  • přebal: Dorothea Bylica
  • 304 stran / 249 Kč
1. června 2010, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Ad Mrtvá čarodějka přichází
Cukýna - 07. 08. 2010 08:47

Zajímavě podaný svět, v němž kvůli viru v rajčatech zemřelo hodně lidí a díky tomu se veřejnosti ukázaly nadpřirozené bytosti, jako např. upíři, čarodějové, vlkodlaci, skřítci... Nápad je originální a děj poutavý. Jsem zvědavá na další díl.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Rachel Morgan 1 - Mrtvá čarodějka přichází

Rachel Morgan 1 - Mrtvá čarodějka přichází
249 Kč 174 Kč

Rachel Morgan 1-4

Rachel Morgan 1-4
1006 Kč 704 Kč