Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete: Ráj pro každého komiksového nadšence, Gravett Paul: 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete

Gravett Paul: 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete

Myslíte si, že znáte celou historii komiksového světa? Tak právě tato kniha vás přesvědčí o tom, jak se pletete. Kromě starých známých tváří objevíte nové, u nichž si budete říkat: „Jak jsem je mohl neznat?“

Jedná se o další počin nakladatelství Plus, které čtenáře seznámilo s tituly jako je 1001 knih a 1001 filmů. Nyní vtáhne čtenáře do pestrobarevného světa komiksů, o němž jste si dosud mysleli, že vás ničím nepřekvapí. Opak je však pravdou. Knížka zachází do nejhlubší historie tohoto světa a neváhá na čtenáře házet díla jemu naprosto neznámá. Jenže to není všechno. Kromě světových děl zde najdeme i ta česká, na něž se někdy zapomíná.

Na první pohled je 1000 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete velmi obsáhlé dílo, když se však do něj začtete, pochopíte proč. Na publikaci pracovalo šedesát sedm odborníků z dvaceti sedmi zemí. Gravett jde od nejstaršího po nejmladší komiks a postupně čtenáře utvrzuje v tom, jak málo tento svět znají.

Najdeme zde slavná jména jako je Wolverine, Kapitán Amerika, Batman či Wonder Woman anebo She -Hulk, ale to nestačí. Jedná se o čtvrtinu toho, co vychází po celém světě, a když si tak čtenář listuje, napadá ho jedno: „Škoda, že u nás nevychází víc komiksů.“ Jediná věc, která trochu zarazí, je fakt, že v české publikaci jsou texty komiksů ponechané v původním jazyce a pouze tam, kde jsou stručné věty, se čtenáři dočkají překladu.

Paul Gravett v pěti bodech

  1. Mezinárodně uznávaný znalec a propagátor komiksu.
  2. V rámci projektu Fast Fiction se účastnil komiksových trhů.
  3. Od roku 1981 pracoval pro časopis pssst!.
  4. V letech 1983 – 1989 uváděl nové komiksové tvůrce na stránkách Escape Magazínu.
  5. V letech 1992–2001 řídil nadaci zaměřenou na mapování a propagování britského komiksového umění a podílel se na vytváření komiksového archivu a knihovny.

Komiksy, kdo by tomuto světu nepodlehl? Možná za to může seriál Teorie velkého třesku anebo skutečnost, že Marvel posílá do světa čím dál více filmů ze svého repertoáru, ale ať je to jedno, nebo druhé, právě díky těmto mnoha faktorům se dostaly do popředí a zažívají obrovský rozmach. Právě tato rozsáhlá a podrobná encyklopedie to dokazuje. Seznamuje čtenáře se světem, o němž si myslí, že ho zná, mnohem podrobněji, než by kdy mohl doufat. Otevírá mu nové obzory a seznamuje s díly, o nichž ani nevěděl, že existují. Navíc některé potěší skutečnost, že Paul Gravett nelenil a do popředí dostal i komiksy z českého prostředí. Jen je škoda, že ne všechny komiksy u nás vyšly v českém překladu, ale pokud tomu tak je, najdeme u nich v 1000 komiksech poznámku.

Paul Gravett se snažil vybrat taková díla, aby fanoušky donutil k tomu pátrat hlouběji. Neříká, které dílo je dobré a které špatné, pouze poskytuje vodítko, jehož se mohou čtenáři chytit a je na nich, jakým směrem se budou ubírat. Zdali zůstanou v prozkoumaných vodách, anebo se ponoří hlouběji do nepokořených oceánů a odhalí jejich skrytá tajemství.

16. prosince 2013, Michaela Voláková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete

1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete
999 Kč 899 Kč